Frågor och svar om valfrihet i välfärden
Fredag 28 april 2017
Vad menas med fristående verksamhet? Vad är en friskola och vad innebär privat hemtjänst?
Fristående verksamhet är verksamheter inom till exempel förskola, skola och hemtjänst som drivs av en annan aktör än kommunen. Det kan vara till exempel en ideell förening, ett föräldrakooperativ eller ett bolag som driver verksamheten.
Här i Väsby går runt hälften av grundskoleeleverna, 36 % av eleverna i gymnasiet och hela 76 % av förskolebarnen i fristående skolor och förskolor. Det finns ingen kommunal hemtjänst, vilket innebär att alla som har hemtjänst får den utförd av en fristående aktör.
Har bara rika människor råd att välja fristående verksamheter?
Nej. Oavsett om du går i en friskola eller kommunal skola, om du har privat eller kommunal hemtjänst så betalas detta med skattepengar. Denna modell gör alltså att alla har möjlighet att välja utförare, och att välfärden betalas med gemensamma skattepengar.
När det gäller skolan så är det förbjudet i Sverige att kräva elevavgifter eller terminsavgifter från vårdnadshavarna. Istället finns i varje kommun en så kallad skolpeng, som följer med eleven till den skola hen går på. Skolpengen är en viss summa pengar, som kommer från kommunens skattebetalare och som betalas ut till den som driver den skola en elev och elevens föräldrar väljer.
Vad menas med Reepaluutredningen?
Den så kallade Reepaluutredningen är en utredning som tillsatts av regeringen om villkoren för företag inom delar av välfärden. Det förslag som blivit mest omdiskuterat är ett förslag om vinsbegränsning om sju procent för vissa aktörer inom välfärden. De som omfattas av förslaget om vinstbegränsning är de arbetar med skola, vård och omsorg omfattas av förslagen (företag som ofta leds av kvinnor), men inte företag som bygger sjukhus, anlägger vägar eller skottar cykelbanor (företag som ofta leds av män).
Vad skulle hända i Väsby om Reepaluutredningen blev verklighet?
Förslaget om vinstbegränsning är ett stort ingrepp i den fria företagsamheten och skulle göra det betydligt svårare att driva företag inom de berörda branscherna. Alla företag behöver ha en buffert för saker som lokalrenoveringar eller oförutsedda händelser, som kan drabba alla företag. Om inkomsterna endast tillåts vara så stora som utgifterna blir företaget mycket sårbart. Det är ett hårt slag mot framförallt de många kvinnor som driver företag.
För Upplands Väsby kommuns del så skulle förslagen om vinstbegränsning innebära stora problem. I vår kommun går runt hälften av grundskoleeleverna, 36 % av eleverna i gymnasiet och hela 76 % av förskolebarnen i fristående skolor och förskolor. Alla som har hemtjänst får den utförd av privat utförare. Om vinstbegränsningen införs så kommer det med stor sannolikhet att tvinga en del av de fristående aktörerna i kommunen att lägga ner sina verksamheter, med följden att kommunen skulle behöva erbjuda samma verksamhet. Men att ta över drift av förskolor och skolor är inte gjort i en handvändning och skulle bli mycket svårt att genomföra. För att inte tala om att starta upp en kommunal hemtjänst!
Hur stora vinster gör de som driver friskolor?
Tidningen Dagens Samhälle har gjort en genomgång över boksluten för 2014 hos de största företag som är verksamma inom välfärden. Den visar att hos de aktörerna uppgick vinsterna före skatt till 1,4 miljarder kronor, vilket motsvarar 2,7 procent av omsättningen.
Dagens Samhälles genomgång visar att de fem största skolkoncernerna hade en vinstmarginal på i snitt fem procent före skatt och vård- och omsorgföretagen en marginal på 2,2 procent för 2014. Dagens Samhälle konstaterar att ”[j]ämfört med andra tjänsteföretag är det dåliga vinstmarginaler, och någon ’överlönsamhet’ syns inte.” Läs gärna artikeln genom att följa denna länk: https://www.dagenssamhalle.se/nyhet/pressade-vinster-i-vaelfaerden-15399
Vad gör Liberalerna för att värna valfriheten i Väsby?
Medan det fortfarande gick att lämna synpunkter om Reepaluutredningen frågade Liberalerna kommunstyrelsens ordförande i kommunfullmäktige om han planerade att göra det och om vilka konsekvenser han trodde att förslagen skulle få för väsbybornas valfrihet. Vi har ännu inte fått svar på våra frågor. För vår del är det självklart: de som leder vår kommun måste stå upp för väsbybornas rätt att välja.
Vi liberaler har i ryggmärgen att alltid värna människors valfrihet och att jobba för att fristående utförare har samma goda förutsättningar som de kommunala utförarna. Det gör vi i alla forum där vi finns. Vår gruppledare Margareta Hamark är ledamot i utbildningsnämnden och bevakar där väsbybornas rätt att välja, liksom våra övriga förtroendevalda gör det i sina respektive nämnder.
När Liberalerna styrde Upplands Väsby kommun tillsammans med de andra partierna i Allians för Väsby under två mandatperioder gjordes stora mycket för att öka valfriheten. Den kommunala hemtjänsten, som varit tyngd av problem och gått back ekonomiskt i flera år lades ned, andelen barn och elever i fristående förskolor och skolor ökade och de fyra fritidsgårdarna övergick till fristående drift.