En modern småstad för alla Väsbybor
Att människor kommer till Väsby är en styrka och en tillgång. Vi ska vara en attraktiv småstad för familjer, för studenter, för årsrika, för den som gillar naturen, för den som gillar staden, ja för vem som än vill flytta hit.
Bygga, bo, leva hela livet
Upplands Väsby ska bli den moderna småstaden för alla Väsbybor. År 2040 beräknas 60 000 invånare bo i Upplands Väsby och fram till dess ska vi forma Väsby till den moderna småstaden där alla får plats. Oavsett ålder, kön, födelseland, funktionsnedsättning eller annat, ska vår kommun vara en trivsam, trygg och klimatsmart plats att bo på.
Som liberaler är vi optimistiska och har en stark framtidstro om att vi kan bygga ett bättre samhälle. När vår kommun växer har vi möjligheten att bygga ett hållbart och framtidsinriktat samhälle och det vill vi liberaler främja.
Väsby Entré
Att göra kommunen mer attraktiv skapar en känsla av stolthet, trygghet och gemenskap. Vi vill utveckla stationsområdet till en attraktiv stadsdel med fler bostäder, ett modernt och tryggt stationsområde och med möjlighet till rekreation. Det skapar i förlängningen förutsättning för arbetstillfällen, för ännu bättre ekonomi och utveckling.
Målbilden är att det i framtiden ska ta 15 minuter att åka in till Stockholm med tåg från Upplands Väsby som då kan få stationsnamnet Stockholm Nord som är varumärkesskyddat för vår kommun. Den visionen säger mycket om vilken målbild Upplands Väsby kan ha för utvecklingen av vår stad. Detta är vi i Liberalerna mycket glada över och vill fortsätta utveckla.
Bostäder
Det råder bostadsbrist i hela Stockholmsregionen och Väsby ska vara en aktiv kommun när det gäller bostadsbyggande. Det behövs en mängd olika bostäder i varierande storlekar och upplåtelseformer. Oavsett om man vill flytta hemifrån till sin första lägenhet, om man vill köpa en villa och bilda familj eller om man vill lämna det stora huset för ett trygghetsboende ska det finnas möjlighet till detta i Upplands Väsby. För att gynna klimatet och ändå stimulera byggandet vill liberalerna se att det ska byggas mer med cirkulärt tänkande.
Liberal politik handlar om att låta individen välja själv. Människor ska själva få välja hur de vill bo, oavsett om det handlar om vilken upplåtelseform man vill bo i, hur stort man vill bo eller i vilken kommundel. Därför måste det byggas blandat med olika typer av boenden. Vi vill underlätta för människor i alla åldrar att gemensamt med andra skapa boenden.
Sällbo
Liberalerna brinner för kreativa och innovativa idéer som kan ge mervärde och därför vill vi gärna genom det kommunala bostadsbolaget Väsbyhem utveckla ett Sällbo i Upplands Väsby. Sällbo är ett koncept som innebär ett nytt sätt att bo där yngre och äldre bor tillsammans. Där möts generationer och kulturer och det sociala livet står i centrum. Alla har varsin lägenhet med allt en lägenhet behöver för att kunna leva till fullo i den. Däremot är de lite mindre för att göra plats år gemensamma ytor för sociala möten. Detta skulle vara en bostadsform som gynnar både yngre och äldre och skapar mer gemenskap.
Småhus
Vi liberaler tror på ägande och vill verka för fler småhusområden med äganderätter. Samverkan får gärna ske tillsammans med privata markägare. Vi uppmuntrar också utvecklandet av ägarlägenheter som är en ny boendeform som gör att det kan bli mer mångfald på bostadsmarknaden. Det finns även varianter där ägandet inleds med en hyresperiod för att släppa in yngre personer i lägenheterna som sedan övergår i ägande efter en tids hyrestid. Vi liberaler anser att vi ska verka för fler bostadsformer för att öka ägandet.
Vård
Väsbyborna har rätt till bra och nära vård. Det är viktigt för alla, oavsett ålder. Därför ska vi verka för att närakuten på Löwenströmska sjukhuset ska återöppnas.
Fler koloniområden
Vi vill etablera fler koloniområden i Väsby. Det ger både ett bidrag till den enskilda att kunna odla och bidrar till den biologiska mångfalden.
Fler badplatser
Inrätta fler badplatser och gångstråk längst vattenlinjen i Bollstanäs, vid Fysingen och vid Kairo. När vi blir fler i kommunen måste vi också kunna erbjuda möjligheten till bad och naturupplevelser under sommartid. Vi har stränder, men de blir väldigt fulla och därför ser vi möjlighet att inrätta nya badplatser.
Bygg samhället samlat
För att Väsby ska vara en attraktiv kommun även i framtiden är det viktigt att bygga samhällen och inte bara bostäder. Väsby ska inte bara vara en kommun som pendlare lämnar på morgonen och
återvänder till på eftermiddagen. Pendlarströmmarna ska gå åt båda hållen. Därför behövs fler arbetsplatser norr om stan.
Skolor, förskolor, äldreboenden, bibliotek samt anläggningar för kultur och fritidsverksamhet måste byggas ut i takt med att Väsby växer. Man ska kunna lita på att ens barn får plats på en skola eller förskola som inte ligger på andra sidan kommunen. Det behövs också tydligt jämställdhetsfokus när det byggs nya anläggningar.
Lätt att göra rätt
Att få utveckla sin fastighet ska vara enkelt ur administrativ synpunkt. Folk som vill inreda sin vind, bygga en uthyrningslägenhet på sitt garage eller bygga ett Attefallshus i trädgården ska uppmuntras eftersom det innebär välkommen småskalig förtätning. Däremot blir det stora problem när villor rivs och ersätts av större hus med flera lägenheter mitt i villaområdena. Gator, parkeringar, vatten, avlopp och förskoleplatser är inte dimensionerade för den typen av förtätning och det är ofta ont om plats att bygga exempelvis en förskola på i dessa områden. Förtätning måste ske med förnuft och i första hand i kollektivtrafiknära lägen.
Infrastruktur
För att man ska kunna bo och jobba i Upplands Väsby krävs även en väl utbyggd infrastruktur och utbyggd fiber i hela kommunen. Liberal trafikpolitik utgår från individens behov och perspektiv. Att resa eller förflytta sig är sällan ett mål i sig, utan ett medel för att uppnå ett mål. Oavsett om det handlar om att ta sig till jobbet, skolan eller fritidsaktiviteter så ska utgångspunkten vara den enskilde resenärens situation. Oavsett vilket färdmedel man föredrar ska man kunna ta sig fram. Bilen har alltjämt en stark ställning i Väsby men för att fler ska tycka andra färdmedel är attraktiva så ska gång- , cykel- och kollektivtrafik prioriteras.
Säkra framtidens Väsby
Vi måste säkra att Väsby klarar skyfall och översvämning, och annat som orsakas av klimatförändringar.
När nya bostadsområden växer fram ska kapacitetsstark kollektivtrafik och service planeras in från början. På så sätt minskar bilberoendet, människors frihet ökar och förutsättningar för hållbara livsstilar skapas.
Vi vill se tydligare information om badplats, parker och lekplatser och platser för rekreation i kommunen. Parkbänkar och papperskorgar är viktiga för att få trivsamma promenadstråk. Det räcker inte med investeringar, underhåll måste också budgeteras för.
Trygghet
Bättre samarbete mellan kommun och civilsamhället som exempelvis nattvandrare och andra frivilliga insatser är viktigt för att öka tryggheten. Det ska råda nolltolerans mot klotter och annan förstörelse. Klotter och skadegörelse ska åtgärdas snabbt, särskilt i och kring skolor och andra offentliga byggnader där unga vistas.
Under mandatperioden har fler ordningsvakter anlitats för att närvara på platser som upplevs som otrygga, exempelvis i centrala Upplands Väsby och vid stationsområdet, även mobila trygghetsväktare, som rört sig i hela kommunen och som kan tillkallas av Väsbyborna med hjälp av en app som tagits fram. Detta är mycket positivt och det vill vi fortsätta utveckla.