Se alla
Äldrepolitik-årsrika-i-Upplands-Väsby

Frihet och valfrihet för årsrika  

Upplands Väsby ska vara en trivsam plats för alla människor och service ska finnas för allas behov, inte minst för de äldre kommuninvånarna. Här ska årsrika ha möjlighet att få god vård, själva välja mellan olika boendeformer, finna gemenskap i seniorernas hus och förkovra sig i fritidsnöjen. 

Olika typer av boendeformer

Människor är olika, också när det handlar om hur vi vill och kan bo på äldre dagar. Det behövs en mångfald av bostäder anpassade för årsrika, både på den vanliga bostadsmarknaden och i form av  äldreboenden. De som har behov av vård- och omsorgsboende ska ha rätt att få en plats, och större hänsyn ska tas i biståndsbedömningen till personers upplevelse av ensamhet och otrygghet. Många  äldre, ofta ensamstående, ofta med behov av hjälp via hemtjänst, känner sig otrygga och socialt  isolerade i sina egna hem. Vi är så glada att många aktörer valt att etablera sig i Upplands Väsby, som Silver Life, Stockholms sjukhem m.fl. Det ger ett större utbud och ökad valfrihet.

I Väsby ska det finnas ett brett bostadsutbud där det går att hitta bostäder som pensionen räcker till. Vi förespråkar ett brett utbud av bostäder för olika stadier och för olika önskemål som människor har. 55-plusboenden, seniorboenden, moderna bostadsrätter och billiga hyresrätter är alla  boendeformer som vi vill ser mer av i kommunen.

Efter lång tids väntan har ett seniorernas hus äntligen inrättats i Upplands Väsby. Det har Liberalerna  drivit i många år och är väldigt glada över att det äntligen är på plats. Seniorernas hus är en plats där  just seniorer kan träffas för att umgås och ha trevligt tillsammans. Språkcafé, fritidsaktiviteter, schackklubb? Ja, här finns alla möjligheter! Äldre personer har mycket kunskap, erfarenhet och vilja  att bidra med till samhället och här går det att få möjlighet till det. Seniorernas hus är även ett led i  att bekämpa ofrivillig ensamhet.

Samverkan med civilsamhället

Väsby är unikt med ett rikt föreningsliv med många olika inriktningar här finner man gemenskap på olika sätt. Liberalerna stöttar med att höja föreningsbidragen.

Bygg inte hinder för funktion

När vi bygger ska hänsyn tas till funktionsvariationer och vi ska inte bygga hinder för funktion. En trottoarkant kan t.ex. vara ett funktionshinder. När kommunen växer ska vi säkerställa att varje del av vår kommun blir lättillgänglig med färre fysiska barriärer. Funktionshinder ska motverkas för alla som har någon form av funktionsvariation och det ska tas med i beräkningen när samhället byggs  upp.

Motion och rörelse

Motion och rörelse mår alla bra av och kommunen ska främja ett aktivt och hälsosamt liv bland äldre  också i samhällsplaneringen, genom att se till att det finns promenadstråk, att snöröjning och  sandning fungerar, att det finns ute gym som går att använda även för den som inte är urstark och  annat som kan tänkas inspirera till aktivitet bland årsrika.

90- plus gym har varit en framgångsrik modell för att få fler äldre att röra på sig, träffa andra och må  bättre. Även Väsby bör ha ett 90-plusgym.

Det är minst lika viktigt för årsrika att ha en aktiv fritid. För att öka den fysiska aktiviteten bland äldre  vill vi se att en hälsocoach för äldre inrättas, som kan vägleda och uppmuntra till mer rörelse och  därmed bättre hälsa. Vi vill även se kostnadsfri gymnastik för äldre.

Trygghet och digitala hjälpmedel

Att känna sig trygg är en viktig faktor för alla och för äldre personer är det en frihetsfråga att kunna  röra sig som man vill och veta att hjälp kan fås även om olyckan skulle vara framme. Trygghetslarm är  ett hjälpmedel som kan användas för att skapa just den tryggheten. Liberalerna tycker att alla över  85 år ska erbjudas kostnadsfritt trygghetslarm.

Digitala hjälpmedel i hemmet och inom vården är viktigt och uppmuntras av Liberalerna. Det är en  viktig frihetsfråga och integritetsfråga att slippa ha människor i sitt boende för övervakning så att  skador inte sker pga. Fall tex. Nattetid. Detta ger bättre sömn och trygghet.

Äldreomsorg

Såväl privata som offentliga utförare ska kontrolleras och utvärderas noga, och samma krav ska gälla  för alla. Med hårda kvalitetskrav och en noggrann och relevant uppföljning finns det ingen plats för  oseriösa utförare. Ingen ska behöva vara orolig för att inte få äldreomsorg när man behöver, och  ingen ska behöva vara orolig att den inte är tillräckligt bra. Tillgång till sociala aktiviteter, god mat  eller att få komma ut i friska luften om man vill ska vara en självklarhet även när man bor på  äldreboende.

Kvalitet i alla led

Läkare ska finnas att tillgå inom äldrevården. Det är en viktig resurs för att säkerställa hälsa och frihet.

Utbildning till personal inom äldrevård ä en frihetsfråga för att säkerställa att rät vård erhålls och för  att personal ska utvecklas och känna sig trygga i sina respektive roller. Satsningar har gjorts på  utbildning inom säker läkemedelshantering, Silviacertifiering – För personal inom särskilt boende  (Säbo) samt inom hemtjänst, Avancerad sårvård – utbildning för alla sjuksköterskor,

Läkemedelsutbildning – utbildning för sjuksköterskor och omsorgspersonal, Nutritionsutbildning – för  personal inom Säbo och LSS, VRI – utbildning för hygienombud, Ergonomimutbildning – för personal  inom Säbo och hemtjänst, Äldreomsorgslyftet – inom Säbo och hemtjänst, utbildning till  undersköterskor samt språkförstärkning. Detta är vi liberaler stolta över och kommer att se till att det  fortsätter.

Dietistkompetens ska finnas att tillgå inom all verksamhet för äldre.

Låt den enskilde bestämma innehållet i omsorgen

Flexibilitet i hemtjänsten ger den äldre möjlighet att bestämma hur den beviljade tiden ska användas.  För att öka den enskildes självbestämmande och kvaliteten i omsorgen krävs ett arbetssätt och ett  ledarskap som kännetecknas av lyhördhet och kontinuitet, utifrån idén om den äldres behov i  centrum. Möt individens personliga önskemål. Omsorgen för äldre ska hålla hög kvalitet för alla, men  också bejaka våra olikheter och skilda önskemål. En lägenhet i ett äldreboende är den enskildes hem  där man så långt det är möjligt ska få bestämma själv. Den som vill ha service inom fler områden än  det som traditionellt erbjuds, t.ex. fotvård, frisörbesök eller spabehandlingar på äldreboendet ska ha  möjlighet att beställa det. Se till att kontinuitet framgår i kvalitetsredovisningar i hemtjänsten.  Kontinuitet är ett viktigt värde inom äldreomsorgen. Den äldre ska så långt som möjligt kunna  påverka vem det är som kommer hem till en.

De anhöriga ska inte slitas ut

Omkring 1,3 miljoner personer i Sverige ger idag vård åt en anhörig. Oftast frivilligt och med glädje.  Men regelverket måste vara anpassat för dessa människor. Vi utveckla anhörigstödet, och ge rätt till  tjänstledighet och deltid på jobbet. Det måste finnas en bättre tillgång till närståendepenning från  försäkringskassan. Det måste också vara rättssäkert när bistånd söks för olika insatser. Det ska inte  spela någon roll vem den äldre har som anhörig, utan hjälp ska fås baserat på behov.

  • Öka läkartätheten inom särskilt boende  
  • Trygghetslarm utan kostnad  
  • Anställ dietist  
  • Minska timanställningar inom vården  
  • Öka anhörigstöd fler korttidsboenden