Se alla

Allians för Väsbys trygghetspaket

Onsdag 5 oktober 2016

Allians för Väsbys trygghetspaket

Under det senaste året har väsbyborna upplevt en ökad otrygghet i kommunen, då företeelser som bilbränder, sönderslagna busskurer, överfall och rånförsök har förekommit. Det är inte acceptabelt. Väsby ska vara en trygg plats, oavsett tid på dygnet och oavsett var i kommunen du befinner dig.

För Väsbyliberalerna är tryggheten högt prioriterad. Alla väsbybor ska känna sig trygga i vår kommun och vi ser att krafttag och nytänkande krävs. Därför presenterade vi tillsammans med våra alliansvänner ett trygghetspaket i det budgetförslag som vi lade i juni. Vårt förslag är fullt finansierat i budgeten.

 

Ordningsvakter i centrala Väsby och vid stationsområdet
Närvaro av polis eller ordningsvakter är ett effektivt sätt att förebygga och förhindra att brott begås. Nationellt satsar Liberalerna på 5000 nya poliser och i vårt trygghetspaket för Väsby vill vi se fler ordningsvakter i kommunen. Ordningsvakter har vidare befogenheter och större möjligheter att ingripa än väktare eller gemene man. De mest utsatta områdena bör därför bevakas av ordningsvakter.

Vi vill att ordningsvakter anlitas för att under kvällstid bevaka stationsområdet, Centralvägen, Suseboparken, området vid Väsby Centrum, inklusive Dragonvägen och Arkadstigen.

Mobila trygghetsväktare i hela kommunen
Vi vill att väsbyborna ska ha möjlighet att kalla på hjälp vid situationer där brott inte förekommit, lugna ned hotfulla situationer eller på annat sätt öka tryggheten. Därför bör två trygghetsväktare anlitas som kan röra sig över hela kommunen på kvällarna. Genom att ringa till Väsby direkt eller anmälan via smartphone ska dessa mobila trygghetsväktare kunna tillkallas vid situationer där polisen inte har resurser, tid eller möjlighet att rycka ut.

Vi vill att två mobila trygghetsväktare anlitas. Trygghetsväktarna har förutom traditionella bevakningsuppgifter ett brett uppdrag att arbeta för ökad trygghet i hela kommunen. Dessa ska kunna tillkallas av väsbyborna för att täcka upp vid de situationer polisen inte har möjlighet att verka trygghetsskapande.

Trygghetsapp
Ett sätt att öka tryggheten är genom att öka möjligheten för rapportering och informationsdelning. Genom en trygghetsapp kan väsbyborna tillkalla de mobila trygghetsväktarna, anmäla brott, uppmärksamma osäkra miljöer, rapportera störande beteende och genom ett digitalt gränssnitt kommunicera med det offentliga samhället. I dagsläget finns det ett flertal lösningar som används i kommuner i Sverige. Här finns det en möjlighet att antingen utveckla en trygghetsapp internt inom kommunen eller upphandla en lösning.

Vi vill att en trygghetsapp tas fram för kommunens medborgare som möjliggör rapportering och informationsdelning av trygghetsaspekter.

Inrättande av ett trygghetspris
Det civila samhällets och enskildas insatser kan inte nog poängteras och uppmärksammas. Samhället i alla dess delar sluter upp som en enad kraft när det behövs. Många insatser görs utan att det uppmärksammas och stimuleras. Det vill vi ändra på.

Vi föreslår att kommunen inrättar ett trygghetspris för att stödja, uppmärksamma och stimulera väsbybor och föreningar att göra insatser som gagnar den gemensamma tryggheten i kommunen.

Stärkt föräldraengagemang
Det är ingen nyhet att barn och ungdomar behöver en trygg uppväxt för att själva bli trygga. Familjen, föräldrar eller andra vuxna är nyckeln till trygga barn och ungdomar. Vi måste fokusera på att göra vuxna trygga i sitt föräldraskap. Föräldrautbildning, ”Grattis du har en tonåring”, bidrag till idrottsföreningar som nattvandrar och liknande aktiviteter som idag görs i kommunen vill vi vidareutveckla. Vi skjuter därför till extra medel till att förstärka dessa.

Vi vill att kommunen intensifierar det redan idag pågående arbetet med att ge föräldrar, vårdnadshavare och andra vuxna runt Upplands Väsbys barn och ungdomar en trygghet i sitt föräldraskap.