Se alla

Väsbyliberalernas gruppledare Margareta Hamarks budgetanförande

Måndag 21 november 2016

Ordförande, ledamöter och åhörare,

Den här visionsbilden av Väsby Entré har vi och Väsbyborna lärt oss att känna igen. Området runt Väsby station som nu består av grönytor och parkeringar har blivit en del av en modern småstad och bebos av många nya väsbybor. Väsby är en fantastisk plats, där vi har nära till storstaden, till natur och vatten och ut i världen. Att vår kommun växer och att vi blir fler väsbybor är väldigt roligt och ger en chans att forma Väsby för framtiden.

När jag tar in känslan, ambitionen i den här bilden kan jag likaväl hamna i London som Paris. Vi politiker måste ställa oss frågan vad krävs för att Väsby ska bli det pulserande navet till vår växande stockholmsregion. Ett Stockholm där unga vill bli entreprenörer, där start-ups är motorn, teknik och innovation är bryggor till ett expansivt företagsklimat vi har i vår region med början i Flemingsberg, Hagastaden, Kista, och Uppsala – en stark expansion inom Life Science där affärsidéer och visioner binder samman näringsliv och universitet.

När jag nyligen pratade med en fastighetsägare berättade han för mig att Järfälla kommun kommer att använda begreppet ta Hagastaden till Järfälla. Det är väl en jäkla vänstersväng att ta, tänkte jag. Väsby ligger ju rakt på sträckan till Uppsala! Förundrad blir jag att vårt vänsterstyre inte ger oss väsbybor och näringsliv en riktig vision. Vi hör ”vi är korade som bästa samhällsbyggare” och ”vi ska bli 60.000 invånare”. Vad ger det mig för mål, energi och lust att skapa drömmar och visioner med den beskrivningen? Var är målbilden, varför ska vi vara ett Paris, med världsunik arkitektur?

Framtidens Väsby är en myllrande stad, där människor från hela världen lever och arbetar. Världen är nära eftersom vi har en stark infrastruktur med E4 och järnvägen och nära till Stockholm, Uppsala och Arlanda. Det Väsby jag ser framför mig är också öppet för människor från runt om i världen att bosätta sig i. Olika språk pratas och kulturer möts.

Det är ett Väsby där mångfald och individualism råder. Väsbyborna känner sig trygga på både gator, torg och i sina hem. Framtidstro råder och miljö- och klimatarbetet har nått långt. Barn och ungdomar kan välja mellan olika fritidsaktiviteter och människor bestämmer själva vem som ger dem vård när de blir sjuka och vilken skola som är bäst för deras barn.

Vi har en fantastisk chans att ta vara på i Väsby, men det kräver politisk vilja och ledarskap. Det kräver att kommunen leds av människor med visioner, som ser vad som behövs när Väsby formas för framtiden. Tyvärr är det inte vad jag ser i det politiska ledarskapet idag.

Det verkar som att majoriteten med full fart vill backa Väsby in i framtiden. Allians för Väsby gjorde mycket för att öka friheten och mångfalden i vår kommun under sin tid vid rodret. Tre av fyra barn i förskolan går idag i fristående skolor och hälften av grundskoleeleverna går i en icke-kommunal skola. Alla äldre har möjligheten att välja den hemtjänst som de tycker är bäst för just dem och de fyra fritidsgårdar som finns drivs av andra aktörer än kommunen. Det är så framtiden ser ut: mångfacetterad och diversifierad. Det är det vi måste rusta Väsby för, men det är inte det som nuvarande styre gör med sina återkommunaliseringar och genom att bygga ut den kommunala byråkratin.

Fritidsgårdarna i vår kommun ska nu drivas kommunalt, när det diskuteras nya tillagningskök i Väsby ska dessa vara kommunala. Har ni glömt att den kommunala hemtjänsten lades ned för kvaliteten var så usel? Vi har inte tid att tappa mer tid utan visioner. Vi har inte tid att diskutera fler naturreservat. Är det något Sverige har så är det natur i överskott. Vi behöver inte fler skyddade naturområden i Väsby, vi behöver bli ett riktigt pulserande samhälle där innovation skapas med framgångsrik industri och näringsliv, sida vid sida med gröna områden i innovativt byggande. Nära vår storstadsregion. Vi är en viktig del i utvecklingen av Stockholm.

——————-

Fem månader har gått sedan vi möttes här i juni för att anta en budget för de kommande åren. En hel del vatten har runnit i Oxundaån och även på andra håll i världen har mycket hunnit hända. Vi har fått se prov på att populismen är på frammarsch. I Storbritannien röstade en majoritet av väljarna i juni för att landet ska lämna EU och i USA valde man nyligen Donald Trump till president. Förklaringar som ges är att människor känner oro för globaliseringen och dess effekter. Vad händer med mitt jobb när företaget flyttar sin produktion utomlands? Hur går det för mina barn i skolan när det kommer hit människor från andra länder? Kan jag känna mig trygg i mitt bostadsområde när det öppnar ett HVB-hem på min gata?

Det finns politiker som eldar på denna oro och de som är på frammarsch. De säger att om vi bara lämnar EU så kommer saker bli som de var tidigare och jobben kommer tillbaka. De delar in människor i grupper och säger att om vi bygger en mur och stoppar muslimer från att komma hit, så kommer vi inte längre att ha några problem med arbetslöshet, kriminalitet eller otrygghet. De säger att det är en bluff att utsläpp av växthusgaser orsakar klimatförändringar. Gemensamt för dem är att de spelar på människors oro och säger att de har de snabba lösningar som krävs. Problemet är att de lösningar de erbjuder bara spär på människors oro.

Istället behövs politiska ledare med mod. Politiker som står upp för de värderingar som har byggt vårt samhälle så framgångsrikt och kommer med idéer som löser de problem människor upplever – inte ökar den. Aldrig förr har förkämpar för de liberala värderingarna behövts så mycket som idag. För svaret på integrationsutmaningen är inte att stänga gränserna utan att komma med förslag till lösningar. Svaret på människors känsla av otrygghet är inte att peka ut vissa grupper som hot, utan att komma med förslag om hur vi ökar tryggheten och gemenskapen i samhället. Därför är jag mycket stolt över det budgetförslag som Allians för Väsby presenterar.

Vårt arbetsmarknads- och integrationspolitiska program, som vi lanserade i juni, är en viktig del i vårt budgetförslag. I mina ögon är det självklart att vi ska vara med och ta ansvar när människor runt om i världen tvingas fly undan krig och förtryck. Vi som lever i Sverige och i Väsby har möjlighet till det, och istället för att säga ”nej, vi klarar det inte” och kräva att färre människor kommer hit, menar jag att vi måste fokusera på att hitta lösningar och våga tänka nytt. För det är vad situationen i världen kräver.

Att människor kommer till Väsby är en tillgång. Det utvecklar mångfalden, ger arbetskraft och bidrar till myllret som vi vill ser mer av. Men även här krävs ledarskap. Ska vi ta tillvara på möjligheten som migrationen ger är det inte fler kommunala utskott som behövs. Det som behövs är vi ser att det är driftiga individer som kommer hit, som kan bidra och har vilja att göra det. Det de behöver för att nå sin potential i nya hemlandet är nycklarna till svenska språket och en möjlighet att komma in på arbetsmarknaden. Det är det vårt budgetförslag syftar till. Våra integrationsförslag stärker individen och motverkar parallellsamhällen.

——————-

För att Väsby ska bli en attraktiv kommun att bosätta sig i och vara ett kunskapsnav som företag vill etablera sig i, gäller det att vi erbjuder bra utbildning i skolorna här. Förra veckan fick vi ta del av en sammanställning som visar att resultaten i våra skolor stiger. Fler klarar skolan med godkända betyg och meritvärdena stiger. Det är jag väldigt glad för och jag är stolt över det blocköverskridande samarbetet vi bedrivit inom Ett lärande Väsby.

Något jag noterade i resultaten jag fick se förra veckan är hur mycket högre meritvärdena är för elever i årskurs nio i de fristående skolorna, jämfört med i de kommunala. Det skiljer i snitt nästan 50 poäng mellan de kommunala och de fristående skolorna. För mig som liberal är det självklart att all undervisning ska hålla en hög kvalitet. I skolan ska alla elever ges chansen att rustas inför framtiden. Det är i klassrummet som klassresan börjar. Därför måste kvaliteten vara det som kommer i första hand inom all utbildning – annars misslyckas vi med att ge varje elev chansen att nå sin fulla potential.

Vi ser i den resultatsammanställning som presenterades förra veckan att det inte nödvändigtvis är kommunen som är bäst på att bedriva utbildning. Därför är det väldigt sorgligt att majoriteten med Miljöpartiet i spetsen bestämmer att den nya skola som planeras ska drivas i kommunal regi – redan innan bygget har påbörjats. Det är ett svek mot valfriheten som väsbyborna har vant sig vid och har rätt till. Istället för att ge familjerna chansen att välja utförare och verksamhetsform, har Lars Valtersson och hans vänner tagit sig rätten att säga att de vet bättre än eleverna och deras föräldrar vem som är lämpligast bedriver deras utbildning.

Väsby ska attrahera nya medborgare – målmedvetna med drömmar om att förverkliga sig själva och sin familj. Vi ska ge barnen den bästa skola man kan tänka sig. Det här är ingenting som gynnar kvaliteten i skolan. Det är ett steg tillbaka när det gäller valfriheten och det är att backa in i framtiden. Min uppmaning till majoriteten och Lars Valtersson är – plocka av dina ideologiska skygglappar och fortsätt att utveckla valfriheten och mångfalden i Väsby.

——————-

Något annat som oroar mig i majoritetens budgetförslag är de signaler man skickar till förskolan genom att dra tillbaka höjningen av förskolepengen, som utlovades i junibudgeten. Vi har besökt förskolor och pratat med personal och vi har sett att det finns behov av ytterligare resurser i förskolan. Därför är en höjning nödvändig, även om de rödgrönas förslag till höjning inte var tillräcklig. I vårt budgetförslag i juni fanns en kraftigare höjning av förskolepengen och den släpper vi inte i den här kompletteringsbudgeten.

Politik är att prioritera – särskilt i ett läge som nu, när skatteintäkter är lägre än väntat. Självklart är det då välfärdens kärnverksamheter som ska prioriteras. Våra barn ska få en bra uppväxt och utbildning, vi ska känna trygghet genom livet och få en god omsorg när vi blir äldre. Därför håller vi igen på kommunens administration, på den politiska organisationen, konsultkostnader och symbolpolitik. Kommunens uppgift måste vara att ge medborgarna och alla andra kunder så bra tjänster och service som möjligt för de skatter och avgifter som de betalar. Därför fokuserar vi i Allians för Väsby det som verkligen är viktigt i kommunen. Därför vill vi se en slimmad och effektiv organisation och därför står vi fast vid våra löften om större resurser till förskolan. Det är inte barnen vi ska spara på, de är framtiden.

——————-

Våra gemensamma ekonomiska resurser ska hanteras varsamt och korrekt, och vi får aldrig glömma att de pengar som vi arbetar med inte är kommunens pengar – det är väsbybornas hoparbetade pengar. Därför ska vi vara varsamma med utgifterna och när det är möjligt sänka skattenivån. I det här budgetförslaget sänker vi skatten med 10 öre, därför att för oss är det självklart att människor ska få behålla en så stor del som möjligt av sin inkomst. I den rödgröna majoritetens budget finns hål på 10 miljoner kronor för 2018 och 20 miljoner för 2019.

Det är väldigt stora summor som man säger att man ska täcka genom ”politiska prioriteringar”. Det är häpnadsväckande att den politiska majoriteten presenterar ett budgetförslag med dessa enorma hål, som man inte kan ge några svar på hur man ska täcka.

Situationen kräver ledarskap och politisk vilja. Att skjuta de ekonomiska hålen på framtiden och säga ”det löser sig” räcker inte. I vårt budgetförslag är dessa hål täckta och vi presenterar ett starkt budgetförslag med högre resultatmål. Vårt förslag håller en klar linje, där vi tar ansvar för ekonomin, satsar på våra barn och ungdomar och ger de nya väsbyborna en chans att bli en del av samhällsgemenskapen. Vi låter varje arbetande invånare behålla en större del av sin intjänade lön och låter trygghet och integration gå före den kommunala byråkratin.

Bifall till Allians för Väsbys budgetförslag.