Se alla

Margareta Hamark på besök hos SPF

Tisdag 29 maj 2018

 

Under tisdagen besökte Margareta Hamark SPF Väsby för att presentera vår politiska plattform och för att svara på ett antal frågor som SPF hade skickat på förhand. Det var stor uppslutning på den trevliga träffen. Här nedan kan du läsa om Liberalernas besked.

En äldreombudsman i kommunen
Liberalerna är positiva till detta förslag, som ursprungligen lyftes i en motion av dåvarande Folkpartiet. En äldreombudsman skulle ha till uppgift att guida äldre inom kommunen och kommunens verksamheter, hjälpa till att undanröja oklarheter och även kunna bistå med juridisk rådgivning. En försöksverksamhet har genomförts i kommunen och det visade sig då inte fungera optimalt. Vi bör se över formerna för hur äldreombudsmannen ska arbeta, men Liberalerna är fortfarande positiva till att inrätta en äldreombudsman i kommunen.                                                                                                            

Seniorernas Hus
Liberalerna vill se en lösning på denna fråga så snart som möjligt. I Allians för Väsbys budget finns pengar avsatta för att hitta en lösning på denna fråga, vilket Sten Deutgen och Margareta Hamark har även lyft denna fråga i en insändare i Vi i Väsby.

En kommunal tjänst som hälsocoach
Vi tycker att förslaget om hälsofixare är väldigt bra. Det lyftes i ett medborgarförslag av en person som varit engagerad i dåvarande Folkpartiet. Tyvärr valde den rödgröna majoriteten att inte gå med på förslaget, men då kommunstyrelsen och kommunfullmäktige röstade om förslaget i början av 2016 röstade vi för. Vi lade även ett särskilt yttrande i där vi lyfte fördelarna med förslaget och det positiva med att ge äldre en överblick över vilka möjligheter som finns till ett aktivt liv. Det är viktigt med ett brett folkhälsoarbete och att en kommunalt anställd hälsofixare kan bidra till att öka kunskapen bland seniorerna om vad de kan göra för ett aktivare och friskare liv ser vi positivt på. Dels är det positivt för individerna själva, dels tror vi att det kan bidra till minskade kostnader för vård och omsorg. Vi ser att hälsofixarnas arbete skulle fungera som ett komplement till landstingets hälsosamtal, samt att deras arbete delvis skulle rikta sig mot en bredare åldersgrupp.

Gratis gymnastik för äldre
Även detta förslag är vi positiva till. Vi har inte sett att någon annan föreslagit detta, men om det skulle dyka upp är vi positiva av samma skäl som gällande hälsocoach. Kostnadsfri gymnastik skulle inte bara leda till mer rörelse och bättre hälsa, utan skulle även kunna öka den sociala gemenskapen och minska ensamheten bland de äldre i kommunen.

Kommer ditt parti att på lokal nivå arbeta för en ökad representation av äldre på valbar plats på kommun- och landstingslistor?
Vi strävar efter att ha listor både till kommun- och landstingsfullmäktige som återspeglar hur befolkningen ser ut. Där ingår att ha en bra representation av olika åldrar, kön, delar av kommunen/länet och så vidare. Vad gäller ålder så har vi i vårt parti en bra representation av olika åldrar på vår lista, med flera personer födda på både 30- och 40-talen. På valbar plats (dvs. de fjärde fösta platserna) har vi födelseåren 43 – 69 representerade.

Hur arbetar ditt parti för att skapa förutsättningar för att en av de nya närakuterna förläggs till Upplands Väsby och Löwenströmska?
För oss är det av högsta vikt att väsbyborna har tillgång till bra och nära vård med korta väntetider och därför är det viktigt att närakuten får finnas kvar på Löwenströmska sjukhuset. Hittills är det endast beslutat var 10 av de 12 närakuterna som kommer att finnas, ska placeras. Vi arbetar därför aktivt för att en av de två återstående ska förläggas till Löwenströmska. Vi har arbetat för det internt inom Liberalerna och påtalat, bland annat direkt till hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink, vilken vikt närakuten har för hela den norra delen av länet. Vi har också, tillsammans med de andra partierna i Allians för Väsby, skickat en skrivelse till allianspartierna, som styr landstinget, där vi framför våra argument för varför Löwenströmska ska ha en närakut. Vi har även tillsammans träffat sjukvårdslandstingsrådet Marie Ljungberg Schött (M).

Vid senaste kommunfullmäktige ställde Eila Bromme (L) frågan till KSO Mathias Bohman om han var beredd att ta fram en skrivelse till landstinget som undertecknas av samtliga partier i kommunfullmäktige, där vi påtalar varför Närakuten bör finnas kvar. Svaret på den frågan blev ja, och att det råder konsensus i kommunen är positivt för vår sak.