Kvalitetssäkrat socialt arbete
Individens frihet är helt central för liberaler och för att säkra individens frihet behövs det sociala ansvaret som vår gemensamma välfärd står för. När en individ inte kan hantera sin egen situation behöver samhället finnas med ett skydd och se till att individen får stöd för att på nytt kunna njuta av sin frihet till fullo. Liberalerna anser att det sociala ansvaret från samhället är av yttersta vikt.
Fokus på samverkan mellan utbildnings- och socialkontoret
Skolan och socialtjänsten behöver samverka för att säkra att alla barn får den utbildning de har rätt till och för att se till att alla barn är trygga och mår bra i och utanför skolan. Många elevers utmaningar upptäcks i skolan men det är inte enbart skolan som sedan ska hantera dem, utan här behövs en utvidgad samverkan mellan skola och socialtjänst. Omhändertagande av barn bör förebyggas genom utökade insatser för familjen på hemmaplan. Vi liberaler vill att ett mellansteg till tvångsomhändertagande ska finnas, som ett mellansteg till dagens frivilliga insatser och tvångsåtgärder. Det är lagstiftarens roll att se till att det kan ske, men på kommunal nivå behövs till dess ett utökat samverkansarbete för att se till att barnen får sin rätt tillgodosedd.
Liberalerna har drivit satsningar som innebär att ett utökat samarbete kommer att ske och det är vår absoluta uppfattning att det arbetet ska fortsätta och utöka.
Bättre skolgång för placerade barn
När samhället går in som förälder till ett barn måste samhället vara ett bättre alternativ än det som barnet flyttade från. Det innebär att skola, vård och omsorg ska vara närvarande i samma utsträckning för placerade barn som för barn som inte är det. Inget barn ska placeras utan att det finns en skolplanering för varje enskilt barn.
Social- och utbildningskontoret behöver samverka i större utsträckning än idag. Genom liberala satsningar har resurser tillskjutits för att skapa förutsättningarna för det samarbetet och det arbetet ska fortsätta och det ska utvecklas. Vi behöver också förbättra placerade barns möjligheter till en positiv framtid genom att fokusera på goda utbildningsresultat. Samstämmig forskning visar att
familjehemsplacerade barn oftare än andra barn underpresterar i skolan trots att deras begåvningsresurser i genomsnitt är normala. Skolfam är en förebyggande forskningsstöttad svensk arbetsmodell som har visat att familjehemsplacerade barns skolresultat och övriga utveckling kan förbättras genom ett systematiskt arbete och ett aktivt samarbete mellan skola, socialtjänst och familjehem. Liberalerna ska verka för att Skolfam införs i kommunen.
Familjehem ska få gedigen utbildning och täta uppföljningar samt certifieras. Samarbetet kring placerade barn ska stärkas genom strukturerad samverkan mellan skola, socialtjänst samt hälso- och sjukvård. Ett barn som placeras ska alltid få en hälsokontroll, och deras hälsa ska systematiskt följas upp. Möjligheten att samverka mellan skola, socialtjänst samt hälso- och sjukvård behöver öka. Därför behöver också sekretessbestämmelser ses över. Samarbetet kring placerade barn ska stärkas genom strukturerad samverkan mellan skola, socialtjänst, hälso- och sjukvård.
Fler sociala insatsgrupper behövs för att hjälpa unga i riskzonen. Sociala insatsgrupper är ett arbetssätt som underlättat samarbetet mellan olika aktörer som kan hjälpa en ung person som är på väg att hamna i en kriminell livsstil.
Barnkonventionen
Tillämpningen av barnkonventionen måste stärkas och barnets bästa, inte föräldrarnas bästa, ska alltid väga tyngst. Föräldrars förmåga att ta hand om sina barn är A och O för barnens välbefinnande och framtid. Det förebyggande arbetet bör fokuseras på att stödja föräldrarna i sin roll genom t ex generella föräldra-utbildningar men även genom riktade insatser.
Vi värnar LSS
Det är viktigt att slå vakt om målet i LSS att personer med omfattande funktionsnedsättningar ska kunna leva ett liv som alla andra och uppnå goda levnadsvillkor. Goda levnadsvillkor innebär olika saker för olika människor och insatserna kan därför inte standardiseras. Lärare, yrkesvägledare, arbetsförmedlare och andra vuxna som har kontakt med unga personer med funktionsnedsättning ska ha höga förväntningar på dem till vidgade perspektiv och att se sin potential.
De insatser som kommunerna tillhandahåller måste bli mer jämlika så att personer med funktionsnedsättning utan problem kan flytta över kommungränser.
Möjligheten för anhöriga att arbeta som assistenter är viktig. Samtidigt är det önskvärt att särskilt barn även har externa assistenter. Kommunen ska aktivt stödja barn med funktionsnedsättningar och deras föräldrar i barnens vuxenblivande så att en smidig övergång till vuxenlivet kan ske.
Stärk socialsekreterarna
Socialsekreterarna befinner sig i välfärdsstatens frontlinje. Samtidigt präglas socialtjänsten av hög personalomsättning och svårigheter att rekrytera erfarna socialsekreterare. Lönevillkoren och karriärmöjligheterna måste bli bättre. Erfarenhet och yrkesskicklighet ska premieras. Liberalerna i Upplands Väsby vill därför avsätta medel för högre löner för socialsekreterare och biståndshandläggare.
Etableringslyftet
Att människor kommer till Väsby är en styrka och en tillgång. Invandring och inflyttning berikar och gör att vi klarar personalförsörjningen inom välfärden. För att invandringen ska bli den tillgång som den har möjlighet att vara, vill vi sätta in integrationsinsatser tidigare och rikta dessa tydligare mot språk och arbete. Ett gott exempel på sådana insatser är Etableringslyftet. Etableringslyftet är ett
samarbete mellan kommunerna i Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby, Arbetsförmedlingen och Europeiska socialfonden (ESF). Fonden ger ett stöd på cirka 30 miljoner kronor, vilket motsvarar 65 procent av budgeten. Etableringslyftet ger nyanlända och andra utrikes födda som står långt ifrån arbetsmarknaden en snabbare och kortare väg till arbete och minskar behovet av ekonomiskt bistånd. Projektet matchar arbetssökande och arbetsgivare med hjälp av coacher, skräddarsydd yrkesintroduktion och språkstöd, för att skapa en dynamisk regional arbetsmarknad där vi effektivt och samordnat tar tillvara de nyanländas kompetens. Liberalerna vill ge fortsatt stöd till Etableringslyftet och se till att projektet är finansierat framåt.
Hedersförtryck
Alla har rätt att välja vem man älskar och hur man vill leva. Det är viktigt att kommunen regelbundet kartlägger förekomsten av hedersförtryck. Socialnämnden ska tillsammans med utbildningsnämnden genomföra en kartläggning av antalet unga i kommunen som lever i en hederskultur. En handlingsplan för att motverka hedersförtryck ska därefter tas fram för kommunens specifika problembild, som en följd av kartläggningen. Liberalerna vill också att utbildningsinsatser genomförs inom både skola och socialtjänst för att fånga upp och arbeta med dessa frågor.
Socialtjänsten måste också ha rätt kunskap och kompetens för att kunna arbeta mot hedersförtryck. Liberalerna vill att kommunen upprättar en specifik och individualiserad utbildnings- och kompetensplan för varje enskild medarbetare som ska arbeta med frågor om hedersförtryck och våld.
Motverka våld i nära relationer
Våld är aldrig acceptabelt och det är ett stort hot mot individens frihet. Människor, oftast kvinnor, som lever i våldsamma relationer ska få det stöd som behövs. Stödet till kvinnojourer ska därför vara långsiktigt och främja hög kvalitet. Liberalerna vill stärka verksamhetsbidraget till Mividas kvinnojour i Upplands Väsby och verka för en långsiktig och robust finansiering av verksamheten.
Bostad först
Ingen människa ska vara hemlös, oavsett sociala problem. En förutsättning för att kunna hantera saker som händer i livet är att ha tryggt boende. Ett tryggt boende ger förutsättningarna för att kunna ta itu med de problem, även de som orsakat hemlösheten. Ett sätt att stärka helhetstänkandet kring det är metoden ”bostad först”. Den innebär att hemlösa personer med missbruksproblem erbjuds en egen permanent bostad, med tillgång till individuellt stöd. En trygg boendesituation gör det lättare att bearbeta andra problem som drogmissbruk eller psykisk ohälsa. Under föregående mandatperiod drev Liberalerna i Upplands Väsby igenom ”bostad först” i kommunen tillsammans med Väsbyalliansen. Vi vill fortsätta utveckla och stötta detta viktiga arbete. Ingen ska behöva vara hemlös.
En länsövergripande tak-över-huvudet-garanti för människor i hemlöshet folkbokförda i Stockholms län är framtagen. Överenskommelsen ska värnas och utvecklas.
Fler härbärgen för kvinnor behöver skapas i Stockholms län. Socialtjänsten ska ha huvudansvar för sociala insatser och interventioner för personer med beroendeproblem. Socialtjänsten ska kunna erbjuda insatser också utan föregående biståndsprövning.
Arbete ska löna sig
Aktivitet och gemenskap ska alltid prioriteras framför passivitet och utanförskap, också för den som är långt utanför den reguljära arbetsmarknaden. Väsby ska fortsatt arbeta för att personer som uppbär försörjningsstöd får möjlighet till erfarenhet och meriter genom praktik och vägledning till arbete. Föräldrar och unga vuxna ska prioriteras. Det mest önskvärda är arbete på den reguljära arbetsmarknaden, men en del kommer att vara hänvisade till daglig verksamhet och den ska därför ges ett kvalitativt gott innehåll.
Att arbeta och att få möjligheten att få ett arbete ska vara lättare. Vi vill därför införa möjligheten till tjänster med lägre trösklar så att fler kan få sitt första arbete. Detta ska införas i kommunen så att fler som erhåller bidrag får chansen till ett arbete,
Liberalerna står upp för alla människors värde, oavsett ekonomisk bärighet. Vi säger därför nej till tiggeriförbud. Fattiga EU-medborgare ska skyddas från att utnyttjas, och Sverige ska driva på för att hemländerna ger sina utsatta medborgare drägliga levnadsvillkor. Svensk lag ska gälla lika för alla.
Integration
Invandring och inflyttning berikar och gör att vi klarar personalförsörjningen inom välfärden. För att invandringen ska bli den tillgång som den har möjlighet att vara, vill vi sätta in integrationsinsatser tidigare och rikta dessa tydligare mot språk och arbete.
Liberalerna har ett heltäckande program som heter Förortslyftet som går ut på att Sverige inte ska ha några utsatta områden 2030. Detta är en viktig frihetsfråga. Även om vi i Väsby inte har några utsatta områden i den bemärkelsen finns utmaningar även här. Vi vill därför genomföra åtgärder från programmet som stärker både integrationen och det sociala innanförskapet. T.ex. satsningar på språk och samhällskunskap.