Förskola
Förskolan och barnomsorgen har en central funktion i samhället, för barn och för familjer. I förskolan påbörjas barnens utbildning och grunden läggs för det fortsatta lärandet.
Förskolan lägger grunden för framtida kunskap
Förskoleverksamheten och barnomsorgen har en viktig roll i samhället för att föräldrar ska kunna arbeta och studera. Eftersom familjer ser olika ut ska förskoleverksamheten och barnomsorgen vara flexibel och ett brett utbud ska finnas. Vi har och vill fortsatt se en mångfald av utförare där Väsbyborna själva väljer det alternativ som passar dem bäst.
Det ska också säkerställas att förskoleplatser erbjuds i tillräcklig omfattning i samtliga kommunens delar och maten i förskolan ska hålla hög kvalitet och följa kommunens måltidsprogram.
Fristående och kommunala utförare
I kommunen finns såväl fristående som kommunala förskolor och verksamheten ska hålla hög kvalitet. Förskoleverksamheten påbörjar barnens utbildning och är en viktig del i det fortsatta lärandet och för fortsättningen av barnens utbildning. Vi liberaler menar att om de rätta verktygen finns i förskolan kan många framtida utmaningar förebyggas.
Alla barn har rätt till likabehandling och därför ska alla som arbetar inom barnomsorgen ha kunskaper i likabehandling.
Mindre barngrupper
För att vår förskolepersonal ska kunna bedriva verksamheten med både bibehållen trygghet och kunskapsutveckling behöver barngrupperna i förskolorna bli mindre. Vi liberaler värderar förskolepersonalen och den verksamhet de bedriver väldigt högt. Om personalen har en god arbetsmiljö och mindre barngrupper får de också bättre möjlighet att arbeta med barnens utveckling, med språk och matematik. Vi vill därför se mindre barngrupper i Upplands Väsbys förskolor.
Omsorg obekväm arbetstid
Samhällsservicen ska fungera för alla Väsbybor – även personer som arbetar utanför kontorstid. Familjer och familjers vardag ser olika ut och det ska kommunens service anpassas efter.
30-timmars vecka för föräldralediga
Även om föräldrar är arbetslösa eller föräldralediga för ett syskon så ska barn erbjudas tillräckligt lång vistelse på förskola för att de kan ta del av den pedagogiska verksamheten. I Upplands Väsby erbjuds 30 timmars förskola, vilket är mer än de lagstadgade 15 timmarna, och det vill vi liberaler värna och behålla.
Öppna förskolan
I Upplands Väsby har vi öppna förskolor där alla med barn i förskoleålder är välkomna för att delta i pedagogisk aktivitet. Den kommunala öppna förskolan samarbetar med BVC och MVC vilket vi liberaler tycker är bra. Vi tycker att öppna förskolan är väldigt viktig för våra barn och familjer i kommunen, så den ska behållas och utvecklas.
Trygg miljö och kvalitet
Upplands Väsbys förskolor ska ge alla barn möjlighet att utveckla sin personlighet, fri från könsstereotypa förväntningar. Personalen ska få utbildning i genuspedagogik för att garantera att flickor och pojkar behandlas likas.
Barns vistelse i förskolan samt reformer som lovförskola, integrationsförskola och språkförskola ska värnas. Dessa reformer bidrar till att kvinnor med olika socioekonomisk bakgrund har möjlighet att kombinera familj- och yrkesliv och därmed stärka sin egen ekonomiska självständighet och frihet.
Alla förskolor ska ha rutiner för att upptäcka och förhindra övergrepp från personalen. Utdrag ur brottsregistret och grundlig referenstagning med dokumentation ska alltid göras vid anställning av personal. Barn behöver också tidigt få lära sig om kroppsintegritet och att det är viktigt att sätta gränser. Rädda Barnen har t.ex. en etablerad satsning som heter ”Stopp min kropp”.